Španski jezik

Romanski jezik koji potiče iz severne španske regije Kastilje, danas je zvanični jezik 21 zemlje širom sveta, što ga čini drugim najrasprostranjenijim jezikom na svetu nakon kineskog.

Takođe, španski je treći najkorišćeniji jezik na internetu.

Svoje korene vuče iz latinskog, jezika Rimskog carstva, ali je tokom vekova bio pod uticajem mnogih drugih jezika, uključujući arapski, naročito tokom osam vekova muslimanske vlasti na Iberijskom poluostrvu.

Bilo da je cilj svakodnevna komunikacija, poslovna komunikacija ili priprema za polaganje sertifikata, HELLAS nudi programe u skladu sa CEFR standardima. Sve to dalje podrazumeva da se kursevi španskog jezika organizuju prema nivoima, kojih je ukupno 6 – od A 1 kao osnovnog, do C 2, kao višeg naprednog i ujedno najvišem mogućeg nivoa znanja za strance.

Španski jezik, zvanično poznat kao castellano, je romanski jezik sa bogatom i raznolikom istorijskom pozadinom.

Iako vodi poreklo iz regije Kastilja, tokom vekova je prošao kroz mnoge promene, prelazeći iz regije u regiju, iz ere u eru, obogaćujući se kulturno i lingvistički. Započevši kao lokalni dijalekt latinskog, koji su doneli Rimljani tokom svojih osvajanja, španski je kasnije bio pod snažnim uticajem Gota i arapskog jezika tokom muslimanskog osvajanja poluostrva. Danas, sa više od 460 miliona govornika širom sveta, španski je izuzetno rasprostranjen.

U ponudi škole stranih jezika HELLAS
 • Opšti kursevi španskog jezika
 • Intenzivni kursevi španskog jezika
 • Konverzacijski kursevi španskog jezika
 • Poslovni kursevi španskog jezika
 • Kursevi španskog jezika za decu
 • Korporativni kursevi španskog jezika
 • Kursevi pripreme za polaganje za sertifikat

Opšti kursevi španskog jezika

U osnovi, opšti kurs španskog jezika u Školi stranih jezika HELLAS namenjen je svima koji žele da steknu osnovne komunikacijske veštine na tom jeziku. Polaznici će se upoznati sa osnovama gramatike, vokabularom i izgovorom.

Opšti kursevi španskog jezika se organizuju u malim grupama od 3 do 8 polaznika, kako bi se obezbedila interaktivnost i adekvatan pristup svakome.

Takođe, postoji opcija da zainteresovani pohađaju individualni kurs španskog jezika, što podrazumeva pristu poznat kao jedan – na – jedan.

Sa osnovama kao što su svakodnevna komunikacija, uputstva za putovanja i osnovne poslovne fraze, ovaj kurs je idealan za one koji žele da urone u lepote španskog jezika.

Intenzivni kursevi španskog jezika

Svima onima koji žele u kraćem roku, odnosno relativno brzo da steknu ili unaprede znanje, Škola stranih jezika HELLAS nudi intenzivni kurs španskog jezika. Ovi kursevi su dizajnirani tako da polaznici u kratkom vremenskom periodu steknu veštine potrebne za komunikaciju na španskom jeziku.

Pored standardnog učenja u prostorijama škole ili online, intenzivni kursevi španskog jezika često uključuju i dodatne aktivnosti, kao što su radionice, gledanje filmova i slušanje muzike na španskom jeziku.

Konverzacijski kursevi španskog jezika

Sa puno pažnje osmišljeni, konverzacijski kursevi španskog jezika imaju za cilj da zainteresovanima, koji poseduju znanje jezika na određenom nivou, omoguće da da poboljšaju veštine komunikacije.

Na osnovu rezultata testa, svaki polaznik će biti upućen na adekvatan nivo, jer je to izuzetno važno za kvalitet edukacije. Konverzacijski kurs španskog jezika akcenat stavlja na primenu gramatičkih i leksičkih jedinica kroz konverzaciju, te se fokusira na razvijanje veština verbalne komunikacije.

Počevši od osnovnih razgovora, konverzacijski kurs španskog jezika polaznike kroz različite životne scenarije, poput putovanja, poslovnih sastanaka ili društvenih događaja.

Poslovni kursevi španskog jezika

Namenjen profesionalcima koji žele da steknu ili unaprede svoje veštine komunikacije na španskom jeziku u poslovnom okruženju, poslovni kurs španskog jezika je takođe u ponudi Škole stranih jezika HELLAS.

Između ostalog, polaznici će se upoznati sa poslovnim vokabularom, izrazima i frazama koje se često koriste u poslovnoj komunikaciji. Poslovni kursevi španskog jezika su osmišljeni tako da zadovolje potrebe profesionalaca koji žele da se usavrše u primeni ovog jezika u poslovnom svetu. Imaće priliku da nauče kako da efikasno komuniciraju sa klijentima, kolegama i poslovnim partnerima na španskom govornom području.

Korporativni kursevi španskog jezika

Specifična vrsta edukacije, korporativni kursevi španskog jezika  u prilagođeni potrebama preduzeća koja žele da unaprede jezičke veštine svojih zaposlenih.

U suštini, korporativni kurs španskog jezika može biti opšti ili specifičan, a u potpunosti svakako prilagođen potrebama konkretne industrije ili sektora u kojem zainteresovano preduzeće posluje.

Nastava može biti organizovana direktno u prostorijama kompanije, onlajn ili u prostorijama škole. Sadržaj kursa se prilagođava specifičnoj industriji i poslovnom okruženju kompanije. Takođe, interaktivne radionice, simulacije sastanaka i pregovora, kao i praksa poslovne korespondencije, čine značajan deo ovog kursa.

Priprema za polaganje za sertifikat

Svako ko želi da stekne međunarodno priznati sertifikat o poznavanju španskog jezika na jednom od šest nivoa CEFR-a bi trebalo da položi ispit. A da bi to mogao da učini na najjednostavniji mogući način, neophodno je da se pripremi, u čemu mu sigurno može pomoći i priprema za polaganje za sertifikat, koju organizuje Škola stranih jezika HELLAS.

Polaznici će se detaljno upoznati sa formatom ispita, tipovima pitanja i veštinama koje će biti procenjene. Kursevi pripreme su osmišljeni tako da polaznicima pruže sve potrebne veštine i znanja da uspešno polože ispite, sa posebnim naglaskom na ispitne tehnike, strategije i simulacije stvarnih testova.

Nekoliko zanimljivosti o španskom jeziku

 • Španski je jezik koji se najbrže razvija u Sjedinjenim Američkim Državama, gde ga govori preko 41 milion stanovnika.
 • Veliki broj engleskih reči potiče iz španskog.
 • Prvi put je 1780. godine objavljen standardni rečnik španskog jezika – El Diccionario de la Real Academia Española.
 • Grafema Ñ je jedinstveno slovo u španskom alfabetu, te nema ekvivalenta u engleskom jeziku. 

Ako i vi želite da naučite ovaj, po mnogo čemu neobični jezik, upišite kurs španskog jezika! 

Otkrijte svet jezika, obogatite svoje veštine i povežite se sa kulturama širom sveta. Vaša avantura počinje ovde!

Copyright © 2023 Škola stranih jezika Hellas All Rights Reserved